De hogere accijns heeft prijsverschillen aan de pomp tussen Nederland en buurlanden België en Duitsland groter gemaakt. Pomphouders aan de grens voelen de pijn.

Pomphouders in de grensstreek hebben de omzet in januari ,,dramatisch” zien terugvallen, als gevolg van de accijnsverhoging op autobrandstoffen.

Vooral voor diesel gingen automobilisten massaal de grens over. Dat heeft Koos Burgman, directeur van de Bovag, donderdag gezegd.

Verkoop diesel en LPG keldert

Volgens hem hebben veel ondernemers de verkoop van diesel en LPG met 30 tot 60 procent zien inzakken, bij benzine gaat het om zo’n 20 procent.

Door de accijnsverhoging per 1 januari zijn de prijsverschillen op brandstoffen met België en Duitsland nog groter geworden. ,,Daardoor gaan dus nog meer mensen de grens over om te tanken. De overheden in Duitsland en België en de ondernemers daar vinden dit natuurlijk prachtig, maar bij ons gaat heel de grensstreek kapot”, aldus Burgman.

De directeur wil dat de accijnsverhoging wordt teruggedraaid. ,,Er is een volledig verkeerde situatie ontstaan. Het water staat ondernemers aan de lippen en duizenden mensen dreigen hun baan kwijt te raken. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) moet toch zorgen voor een eerlijk economisch speelveld?''

De brancheverenigingen voor tankstations Bovag, NOVE en VNPI publiceren vrijdag een volledige inventarisatie van de gevolgen van de accijnsverhogingen.

Lees ook:

Nederland heeft hoogste accijns van Europa

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl